Results 1 to 27 of 27

Thread: UEFI kernel 4.4 boot failed

  1. #1
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    5

    Question UEFI kernel 4.4 boot failed

    i install kali 2016.1 from usb boot in uefi.
    it work fine .
    today in update it,and it install kernel 4.4.when i reboot grub dosnt start.
    grub boot with kernel 4.3 but didnt boot with 4.4.
    how i fix this?

  2. #2
    Join Date
    2016-Feb
    Location
    California
    Posts
    112
    This is how I fixed this problem :
    I've boot into LIVE CD and mount root partition under /mnt/arch.

    mkdir /mnt/arch
    mount /dev/sda4 /mnt/arch

    I then run the following commands:

    cd /mnt/arch
    mount -t proc proc proc/
    mount -t sysfs sys sys/
    mount -o bind /dev dev/

    I then issue chroot command and configure network:

    chroot . /bin/bash
    dhcpcd eth0

    I'm not sure if all of these commands are required, but I didn't feel like continuously rebooting/chrooting, so I did them all at once

    pacman -Syy
    pacman -Syu
    pacman -S udev
    pacman -S mkinitcpio
    mkinitcpio -p linux
    sudo reboot now
    Remove the CD or USB drive and ta-da! Now, hope it helps.
    Last edited by Gh0sT.sh; 2016-02-26 at 09:29. Reason: correction
    ------------------Contact: Skype : Gh0sT.sh ( 0 -->Zero )-------------------
    |
    /vvvvvvvvvvvv \-------------------------------------------------------------------------,,
    |^^^^^^^^ /===================================--""
    ################################################
    ----------The quieter you become,The more you will able to hear-----------
    ################################################

  3. #3
    Join Date
    2014-Feb
    Posts
    6
    i updated from kernel 4.3 to kernel 4.4 and when i choose to boot from kernel 4.4 is loading initial ramdisk and then pc reboots.
    i must say that when choosing to boot from kernel 4.3 pc boots normally.
    any fix would be appreciated

  4. #4
    Join Date
    2016-Feb
    Location
    California
    Posts
    112
    Give me a min i am currently at work
    ill try post the fix or solutions by evening
    ------------------Contact: Skype : Gh0sT.sh ( 0 -->Zero )-------------------
    |
    /vvvvvvvvvvvv \-------------------------------------------------------------------------,,
    |^^^^^^^^ /===================================--""
    ################################################
    ----------The quieter you become,The more you will able to hear-----------
    ################################################

  5. #5
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    3
    I have the same issue, upgraded to kernel 4.4, stuck on loading screen, 4.3 works fine. also with uefi.

  6. #6
    Join Date
    2015-Sep
    Posts
    7
    Quote Originally Posted by darkshadowman View Post
    i updated from kernel 4.3 to kernel 4.4 and when i choose to boot from kernel 4.4 is loading initial ramdisk and then pc reboots.
    i must say that when choosing to boot from kernel 4.3 pc boots normally.
    any fix would be appreciated
    I have the same issue with the difference, that my PC doesn't reboot, just hangs there. Kali 4.3 works fine.

  7. #7
    Join Date
    2015-Nov
    Posts
    10
    waiting for the fix........

  8. #8
    Join Date
    2015-Oct
    Posts
    37
    Seems like the kali's 4.4 kernel doesnt support some (old)hardware maybe? I have an old 32bit toshiba satelite that always hang on reboot when using that kernel version.
    It goes to bios screen and hangs for like 1-2 min and then a blank screen with a _ blinking. I could then shutoff my computer using the power button.
    Shutting down is fine though.

  9. #9
    Join Date
    2016-Feb
    Location
    California
    Posts
    112
    Boot from live cd

    and
    use
    uname -r (to know your genric version)

    sudo apt-get --purge remove linux-image-4.3.3-30-generic (or what ever your genric version is)


    sudo update-grub2 (or if its just Grub in some cases)



    ------------------Contact: Skype : Gh0sT.sh ( 0 -->Zero )-------------------
    |
    /vvvvvvvvvvvv \-------------------------------------------------------------------------,,
    |^^^^^^^^ /===================================--""
    ################################################
    ----------The quieter you become,The more you will able to hear-----------
    ################################################

  10. #10
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    5
    i remove kernel 4.4,i must to install it again?

  11. #11
    Join Date
    2015-Aug
    Posts
    3
    You're talking about an Arch Linux Live CD here? At least that's what I deduct from you post.

  12. #12
    Join Date
    2015-Aug
    Posts
    3
    I ran into the exact same issue on a not even that old (18 months) Dell Inspiron 15 5547.
    I've tried to recreate the initrd (using update-initramfs -v -c -k ...) and I tried to build an install a custom kernel (make silentoldconfig), but both options failed. For now I've reverted back to using the 4.3 as the default and try to figure out why the 4.4 just won't seem to work.
    Strangely enough with the 4.4 version installed my disk did show up dynamically in my UEFI boot list as HDD1() or something equivalent, with the 4.3 reentered as default and a update-grub2 is doesn't and I need to enter an entry in mu UEFI BIOS manually as I had before.
    I boot using an external USB3 harddrive by the way.

  13. #13
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    5
    on vmware also i have a kali 2016.1 and i update it.
    it work fine .but the problem is still on UEFI system.
    did it planed to fix?

  14. #14
    Join Date
    2016-Feb
    Location
    California
    Posts
    112
    are you facing same problem after the fix ?
    ------------------Contact: Skype : Gh0sT.sh ( 0 -->Zero )-------------------
    |
    /vvvvvvvvvvvv \-------------------------------------------------------------------------,,
    |^^^^^^^^ /===================================--""
    ################################################
    ----------The quieter you become,The more you will able to hear-----------
    ################################################

  15. #15
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    5
    i boot with live cd and do that but nothing happen.

  16. #16
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    3
    I've installed kernel 4.4.3 from Ubuntu, it works fine (4.4 from kali still stuck) However, I'm not 100% what's the difference between the two kernels.

  17. #17
    Join Date
    2016-Jan
    Posts
    11
    Does anyone know how to fix this whilst using refind?
    I have spent hours trying to get my laptop to EFI boot on whatever dist and refind was the only thing that worked so can use any of the fixes mentioned (I think )

  18. #18
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    4
    Hi guys,

    Been having the same issue where I kept rebooting itself during loading of the kernel and would be a never ending loop of reboots.

    But I have managed to fix it by editing the grub conf file at /etc/default/grub. Using your fave word editor and on the line

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet " add efi=old_map

    so the line should look like this roughly

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet efi=old_map"

    and then

    Code:
    update-grub && reboot
    and you should be good to go. Sorry if my post is messy (first time posting anything on any forum hahaha ) if anything is unclear please dont hesitate to ask me

  19. #19
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by JohnJacob View Post
    Hi guys,

    Been having the same issue where I kept rebooting itself during loading of the kernel and would be a never ending loop of reboots.

    But I have managed to fix it by editing the grub conf file at /etc/default/grub. Using your fave word editor and on the line

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet " add efi=old_map

    so the line should look like this roughly

    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet efi=old_map"

    and then

    Code:
    update-grub && reboot
    and you should be good to go. Sorry if my post is messy (first time posting anything on any forum hahaha ) if anything is unclear please dont hesitate to ask me

    thank you.it worked.
    how its work?

  20. #20
    Join Date
    2015-Nov
    Posts
    10
    Mate this is what i have

    GRUB_DEFAULT=0
    GRUB_TIMEOUT=5
    GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
    GRUB_CMDLINE_LINUX="initrd=/install/gtk/initrd.gz"

    Mine do not reboot rather it freezes at loading initial ramdisk.

    Will your solution work for me?

  21. #21
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    4
    Sorry, was overseas. nunclud you could give it a try.

    But since the recent patch it seems that it's not necessary to do that anymore.

    But I did have to remove and reinstall my gpu drivers (nvidia). lemme know how it goes

  22. #22
    Join Date
    2015-Nov
    Posts
    10
    Ok JohnJacob. I guess the patch fixed mine. I didnt have to make those changes again. Just did update and dist-upgrade. Everything is good now. Thanks.

  23. #23
    Join Date
    2016-Mar
    Posts
    2
    I still have the problem, i already apt-upgrade but i still have to boot from the 4.4.3 kernel someone can explain how i update the patch 4.4.4-2kali2??

  24. #24
    Join Date
    2015-Nov
    Posts
    10
    try these.

    apt-get update
    apt-get upgrade
    apt-get dist-upgrade


    That's what i did and am fine. Both Kernels boot without issues.

    Quote Originally Posted by mrziuu View Post
    I still have the problem, i already apt-upgrade but i still have to boot from the 4.4.3 kernel someone can explain how i update the patch 4.4.4-2kali2??

  25. #25
    Join Date
    2016-Mar
    Posts
    2
    I already apt-get update apt-get upgrade apt-get dist-upgrade from the kernel 4.4.3 everything ok, then i reboot but the default boot from the 4.4.4 still stuck in "Loading initial ramdisk" i reboot again i choose advanced options i tried 4.4.4 recovery mode boot but doesn't work neither, the only way i can boot is from the advanced options panel and choose the 4.4.3 kernel, I've read in the Kali bug tracker that has been released a patch for that the "4.4.4-2kali2" how can i get it? I'm like 2 days tryng to figure it out can someone explain me..

  26. #26
    Join Date
    2016-Mar
    Posts
    1
    After two weeks of failed updates, the new version of the kernel finally solved this problem for me.

  27. #27
    Join Date
    2016-Feb
    Posts
    4
    maybe try reinstalling the new kernel?

Similar Threads

  1. [Q][UEFI] UEFI Kali-Linux Boot? [Link Please!!]
    By MKHAWK! in forum Installing Archive
    Replies: 4
    Last Post: 2015-07-30, 05:22
  2. Looking for Signed Kernel for Custom Kali 1.1.0a with UEFI
    By Letsche in forum Building Archive
    Replies: 0
    Last Post: 2015-06-09, 19:17
  3. Dual Boot Kali Linux with Windows 8.1 (UEFI and SECURE BOOT)
    By sentostv in forum Installing Archive
    Replies: 2
    Last Post: 2015-01-01, 02:53
  4. Replies: 6
    Last Post: 2014-01-15, 21:00

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •