Results 1 to 4 of 4

Thread: Missing proper screen resolution in VMWare after dist-upgrade to Kali 2017.3

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    9

    Missing proper screen resolution in VMWare after dist-upgrade to Kali 2017.3

    I've performed a dist-upgrade on my Kali VM and everything works fine except for the screen resolution which defaults to 1280x768 instead of 1920x1080.

    My setup:
    Kali XFCE running inside VMWare hypervisor. Host is Windows 10 x64.

    Code:
    [root:~]# uname -a
    Linux kali 4.13.0-kali1-amd64 #1 SMP Debian 4.13.13-1kali1 (2017-11-17) x86_64 GNU/Linux
    [root:~]# cat /etc/os-release
    PRETTY_NAME="Kali GNU/Linux Rolling"
    NAME="Kali GNU/Linux"
    ID=kali
    VERSION="2017.3"
    VERSION_ID="2017.3"
    ID_LIKE=debian
    ANSI_COLOR="1;31"
    HOME_URL="http://www.kali.org/"
    SUPPORT_URL="http://forums.kali.org/"
    BUG_REPORT_URL="http://bugs.kali.org/"
    [root:~]# cat /etc/issue                          
    Kali GNU/Linux Rolling \n \l
    Upgraded from Kali 2017.1 and kernel 4.0.9.

    Not using vmware tools but open-vm-tools.

    Everything else (copy and paste, shared folders, etc) work fine.

    I have a simple init script which at the moment fixes the screen resolution:
    Code:
    #!/bin/bash
    xrandr --newmode "1920x1080_60.00"  173.00  1920 2048 2248 2576  1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
    xrandr --addmode Virtual1 1920x1080_60.00
    xrandr --output Virtual1 --mode 1920x1080_60.00
    But I really don't know where/what to do inorder to natively fix it.
    I see no warnings/errors in logs.

    VMWare view has not been modified from its previous settings (Full Screen, Autofit Guest).

    Anyone who can give me hints on how to debug this issue?

    Thanks a lot

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    127
    Have you upgraded the VM version itself (not Kali, the VM)? Without doing it, I can't get full screen to work

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    9
    What do you mean by "upgrade the VM version itself"?
    Update the VMWare Workstation version?

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    9
    It seems libresolutionSet.so is not loaded at all on my system now:
    Code:
    [root:~]# ps -aux | grep vm   
    root        299  0.0  0.0   4220   820 ?        Ss   13:21   0:00 fusermount -o rw,nosuid,nodev,noexec,allow_other,auto_unmount,subtype=vmhgfs-fuse -- /mnt/hgfs
    root        300  0.0  0.0 233276   912 ?        Ssl  13:21   0:00 vmhgfs-fuse .host:/ /mnt/hgfs -o rw,noexec,nosuid,nodev,allow_other,uid=1000,gid=1000,auto_unmount
    root        937  0.4  0.3 236956 26248 ?        S    13:24   0:00 /usr/bin/vmtoolsd -n vmusr
    root       1188  0.0  0.0  12748   948 pts/0    S+   13:26   0:00 grep --color=always vm
    Code:
    [root:~]# lsof -p 937 | grep libresolution
    No output.

    How can I fix this?
    Thanks a lot

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •