Results 1 to 5 of 5

Thread: no sound in kali, sound through headphones works, already installed alsa and pulseaudio

  1. #1
    Join Date
    2013-Nov
    Posts
    42

    no sound in kali, sound through headphones works, already installed alsa and pulseaudio

    Hello,

    I have a problem with sound on kali.
    I run latest kali, MATE desktop, but have no sound on the speakers.
    I have sound when I plug in headphones. On a parallel windows 8.1 installation sound works fine.

    I already installed alsa and pulseaudio, but still the problem.
    I already did "systemctl -- user enable pulseaudio" and start, but nothing.
    I can start the daemon itself with --system but still get no audio from the main speakers. When I plug in a headphone, I get sound through that.

    Could you please help me getting normal sound?


    laptop is a panasonic Toughbook CF-53, sound device seems to be "hda intel pch".

    Using speaker test I can create sound, I see the sound bar moving in the sound preferences, but no sound from the speakers.
    I unmuted everything in alsamixer.

  2. #2
    Join Date
    2018-Jun
    Posts
    5
    Hi r0tation,

    Did you set the output speaker to the built-in audio in the settings of kali ?
    You may have USB headphones which are using an external sound card so when you plug them kali automatically set the output to the external card.

    I mean this:


    I hope you'll find the solution,
    MrChausson

  3. #3
    Join Date
    2013-Nov
    Posts
    42
    Yes, it is set to built-in Audio.
    The headphones are normal ones, no USB. They plug in to the 3.5mm port.

  4. #4
    Join Date
    2013-Nov
    Posts
    42
    I found something:

    I booted windows (multiboot), unmuted the speakers and played sound. Speakers worked.
    Then I rebooted to kali and suddenly sound was working on the normal speakers, before it was certainly not muted.

    Why was the unmuting in windows carried over to kali?

  5. #5
    Join Date
    2018-Jun
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by r0tati0n View Post
    I found something:

    I booted windows (multiboot), unmuted the speakers and played sound. Speakers worked.
    Then I rebooted to kali and suddenly sound was working on the normal speakers, before it was certainly not muted.

    Why was the unmuting in windows carried over to kali?
    I don't now, it must be a problem specific to your laptop's audio card.

Similar Threads

  1. No sound, how to start pulseaudio on startup ?
    By kvadrat in forum TroubleShooting Archive
    Replies: 43
    Last Post: 2017-09-23, 13:10
  2. Sound problem, alsa not working
    By agnusdei in forum TroubleShooting Archive
    Replies: 1
    Last Post: 2016-10-28, 23:19
  3. Kali Rolling - pulseaudio (sound) does not autostart
    By canadianbacon22 in forum TroubleShooting Archive
    Replies: 0
    Last Post: 2016-03-12, 14:42
  4. Sound Problem - PulseAudio + vlc distortion, skype microphone.
    By DarkSoftDarkova in forum TroubleShooting Archive
    Replies: 0
    Last Post: 2013-03-23, 00:31

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •