Results 1 to 3 of 3

Thread: Cannot Detect 2.4ghz Networks

  1. #1
    Join Date
    2018-Nov
    Posts
    2
    Hello everyone, I have a weird issue with my Realtek Semiconductor Corp. RTL8812AU 802.11a/b/g/n/ac WLAN Adapter. When trying to connect to a wireless network in Kali, I can only see 5ghz networks, no 2.4ghz. Airodump-ng is able to see both bands along with other scanning scripts. Problem only applies to when selecting a network. No errors in dmesg.

    I have the latest version of Oracle VirtualbBox, Kali, NIC firmware and the device driver in Kali.

    It seems when I lookup this issue the only things that come up is problems for not detecting 5ghz.

    Any help would be greatly appreciated.


    lsusb

    Code:
    root@kali:~# lsusb
    Bus 001 Device 003: ID 0bda:8812 Realtek Semiconductor Corp. RTL8812AU 802.11a/b/g/n/ac WLAN Adapter
    Bus 001 Device 002: ID 0781:5581 SanDisk Corp. Ultra
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    iwconfig

    Code:
    root@kali:~# iwconfig
    
    wlan0     IEEE 802.11  ESSID:off/any  
              Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=18 dBm   
              Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Encryption key:off
              Power Management:off
    ifconfig

    Code:
    wlan0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500        ether 82:95:90:7f:bf:41  txqueuelen 1000  (Ethernet)
            RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
            RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
            TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
            TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
    UPDATE:
    I have re-installed Kali and able to see all networks (both bands) but now have a new problem.

    The only way I am able to see both bands is if edit the NetworkManager.conf to have "managed=true".

    However, the problem now is that the USB card will disconnect it self from Kali (Windows will make the connect sound) and the USB will still show up in Kali but will not be functional. Monitor mode wont work, cant detect any networks. Unplugging the device and repluuging it back in will fix the problem for about 30 seconds and it will do it again.
    Genuinely confused.
    Any help appreciated.
    Last edited by maiki; 4 Days Ago at 08:49. Reason: Merge posts

  2. #2
    Join Date
    2016-Dec
    Posts
    372
    1. Make sure it is USB is set to 3.0 in the VM settings
    2. Virtualbox USB passthrough is crappy

  3. #3
    Join Date
    2018-Nov
    Posts
    2
    Hi Mister_X,

    That's what it is set on :/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •