Results 1 to 6 of 6

Thread: AWUS036ACM MediaTEK dont showing in iwconfig

  1. #1
    Join Date
    2022-Jul
    Posts
    3

    AWUS036ACM MediaTEK dont showing in iwconfig

    Hey guys

    So I bought a ALFA, AWUS036ACM

    https://www.amazon.ca/dp/B073X6RL9D?...roduct_details

    and I cannot make it work neither in Kali linux or Mint throght VMware.. I have another one TP-link that works correctly in my Kali throght VMware.

    The AWUS036ACM It supposed to work out-of-the-box in kali linux. But I cannot even make the VMware to show the adapter according iwconfig or lsusb command.

    I already tried updating :

    $ sudo apt-get update & upgrade

    Does anyone know what else can I do?

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    2021-May
    Location
    UK
    Posts
    416

  3. #3
    Join Date
    2022-Jul
    Posts
    3
    Fred, : I tried it out but didn't work still. Some customers have had the same issue. one of them fix it copying randoms git reps, but he didn't document the process. ...

    if you know anything else I can do, I'll appreciate u would share it.

  4. #4
    Join Date
    2021-May
    Location
    UK
    Posts
    416
    Try a full upgrade first;

    sudo apt full-upgrade -y

    Is your host Windows?

    if it is try cleaning up old USB devices Windblows has listed..

    https://www.thewindowsclub.com/devic...p-tool-windows

    When you install the USB adapter, do you also ensure it is being 'passed through' to the VM you want to use?

    That setting will be in your VM manger itself.

    The only other thing that springs to mind is with some adapters you have to 'enable' USB modeswitching to get it to fire up the first time, I had to that with a comfast adapter that uses MediaTek MT7612U chipset;

    https://github.com/morrownr/USB-WiFi..._Modeswitch.md

  5. #5
    Join Date
    2022-Jul
    Posts
    3
    Thanks again Fred I'll try it, but I could only get my TP link V2/V3 to work as a managed mode. But the mediatek ALFA not even that. It's not even showing up in my iwconfig / lusb console.

  6. #6
    Join Date
    2021-May
    Location
    UK
    Posts
    416
    if its not being seen by

    lsusb

    Then it sounds like a pass through problem.

    You say your using VMWare, you have directed the USB WiFi adapter to the VM itself?



    And actually searched for wireless networks in the system?

    Screenshot 2022-08-09 at 13.54.04.jpg
    Screenshot 2022-08-09 at 13.55.18.jpg

    It does sound like the problem is the pass through of the USB to the VM, one thing to note, with some USB adapters, they will be seen by Windows as a CD first, to install drivers, and if such an adapter is used, then the autoplay settings stop it being seen as a USB device. Once its plugged in check autoplay settings for it, and ensure the pass through settings are correct. You may even have to install the windows drivers for your Alfa before Windblows is happy.

Similar Threads

  1. USB Wireless Adapter not showing in iwconfig
    By sfranco in forum TroubleShooting Archive
    Replies: 4
    Last Post: 2020-02-23, 09:13
  2. Netgear WNA3100 (v1) not showing in iwconfig
    By limey in forum TroubleShooting Archive
    Replies: 3
    Last Post: 2014-10-16, 09:30
  3. Replies: 8
    Last Post: 2013-08-09, 03:09

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •